Dati nenāk cilvēcei par labu! Pētnieku komanda iepazīstina ar draudiem, kas mūs sagaida līdz 2050. gadam
foto: Shutterstock
Esi vesels

Dati nenāk cilvēcei par labu! Pētnieku komanda iepazīstina ar draudiem, kas mūs sagaida līdz 2050. gadam

Jauns.lv

Pētnieki aicina "steidzami rīkoties", lai risinātu klimata pārmaiņu un mežu izciršanas izraisīto slimību izplatīšanās riska pieaugumu. Tiek lēsts, ka līdz 2050. gadam no dzīvnieku pārnēsātām slimībām nomirs 12 reizes vairāk cilvēku nekā 2020. gadā. 

ASV biotehnoloģiju uzņēmuma Ginkgo Bioworks eksperti brīdināja, ka klimata pārmaiņu un mežu izciršanas dēļ nākotnē zoonotisko slimību izplatīšanās varētu būt biežāka. Viņi aicināja "steidzami rīkoties", lai novērstu šādu slimību radīto risku pasaules veselībai.

Pētnieku grupa analizēja dažādu vīrusu patogēnus, tomēr Covid-19 pētījumā netika iekļauts. Pētījumā tika aplūkoti vairāk nekā 3150 slimības uzliesmojumi no 1963. līdz 2019. gadam, identificējot 75 slimību izplatīšanās gadījumus 24 valstīs.

Datubāzē tika iekļautas Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ziņotās epidēmijas, kopš 1963. gada notikušie uzliesmojumi, kuros gāja bojā 50 vai vairāk cilvēku, un vēsturiski nozīmīgi notikumi, tostarp 1918. un 1957. gada gripas pandēmijas.

Pētnieki norādīja, ka laikā no 1963. līdz 2019. gadam epidēmiju skaits katru gadu ir palielinājies par gandrīz 5 %, bet nāves gadījumu skaits - par 9 %. "Ja šie ikgadējie pieauguma tempi turpināsies, mēs sagaidām, ka analizētie patogēni 2050. gadā izraisīs četras reizes lielāku izplatības gadījumu skaitu un 12 reizes lielāku nāves gadījumu skaitu nekā 2020. gadā," viņi brīdināja.

Pētnieki arī norādīja, ka šie skaitļi, visticamāk, ir nepietiekami novērtēti, jo analīzē tika iekļauti stingri kritēriji attiecībā uz patogēniem un tika izslēgts Covid-19.

Viņi norādīja, ka pierādījumu novērtējums liecina, ka nesenās epidēmijas, ko izraisīja zoonozes izplatīšanās, "nav novirze vai nejaušs gadījums", bet gan "vairāku desmitgažu tendence.

Darba grupa piebilda, ka "ir steidzami jārīkojas, lai novērstu lielu un pieaugošu risku pasaules veselībai".